Pamantul se incalzeste. Industria e cauza acestui proces. Din nefericire, salvarea planetei are o multime de oponenti
Furt pe computere
Cu o saptamana inaintea inceperii Conferintei Natiunilor Unite de Schimbare de Clima de la Copenhaga, o veste neasteptata a zguduit lumea. De pe computerele de la Universitatea East Anglia, in Norwich, nu departe de Londra, fusesera furate mesaje care au produs acuzatia ca specialistii climatologi de la aceasta institutie ar fi falsificat niste date pentru a crea impresia ca incalzirea Pamantului este mai drastica decat in realitate. Ca matematician, am fost mahnit de aceasta stire. In lumea stiintei nu exista pacat mai mare decat acela de a manipula adevarul. Freeman Dyson, un fizician din Princeton, renumit dincolo de frontierele domeniului sau de cercetare, afirma in acest sens: "Datoria profesionala a unui om de stiinta care se confrunta adesea cu teorii provocante este sa le demonstreze falsitatea. Asa functioneaza stiinta. Asa reuseste stiinta sa ramana onesta. Fiecare noua teorie trebuie sa lupte pentru supravietuire, in pofida unor critici aprige". Atunci, cum au putut cativa colegi de-ai nostri sa faca exact opusul, sa falsifice date, pentru a exagera una dintre cele mai serioase probleme mondiale contemporane? Raspunsul a fost mai surprinzator decat m-am asteptat. Dar pentru a-i da sens, trebuie sa lamuresc mai intai de ce incalzirea climei este un fapt real.
Megadezastre
Mi-a aparut zilele trecute, in lumea de limba engleza, cartea "Megadezastre: stiinta prezicerii marilor catastrofe". Unul dintre capitole se refera la schimbari rapide de clima. Marturisesc ca mi-a luat ceva timp sa-l scriu.
Motivul a fost ca subiectul e controversat in politica, si e adesea dificil a intelege unde se termina adevarul stiintific si unde incep manevrele de culise. In consecinta, am fost ne