Mulţi dintre pădurarii din judeţul Galaţi şi-au deschis afaceri proprii pentru a supravieţui. Direcţia Silvică Galaţi nu îi poate împiedica pe pădurari să devină independenţi financiar, întrucât salariile acestora sunt de mizerie.
Situaţie tragicomică în silvicultură.
Pădurarii au fost nevoiţi să se „privatizeze" pentru a putea duce o viaţă decentă. Şi asta pentru că venitul unui reprezentant al Direcţiei Silvice Galaţi nu depăşeşte salariul minim pe economie.
De parcă nu ar fi fost de ajuns, se ajunge şi la situaţia aberantă ca nici măcar cele câteva sute de lei să nu le mai încaseze deoarece toate furturile din zonele forestiere pe care le au sub pază le sunt imputate pădurarilor.
„Gestiunea pădurarilor este permanent deschisă. Asta înseamnă că ei dau socoteală pentru fiecare tăiere nejustificată de copaci", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, Gheorghe Luca.
În această situaţie, pădurarii aveau de ales între a pleca sau a-şi continua munca, dar să facă şi altceva pentru a supravieţui. În mod paradoxal, majoritatea pădurarilor au preferat să rămână şi să îşi încerce norocul în afaceri.
S-a ajuns astfel în situaţia ca, în prezent, peste jumătate dintre pădurarii angajaţi de Direcţia Silvică Galaţi să aibă mici afaceri în agricultură, datorită cărora nu îşi mai fac griji pentru ziua de mâine.
S-au reprofilat pe agricultură
Întrebarea care se pune este ce gen de afaceri pot face pădurarii?
Nimic spectaculos, dar suficient de bănos pentru a putea trăi civilizat. Cea mai mare parte dintre aceştia şi-au deschis sere şi solarii sau au livezi iar legumele şi fructele sunt valorificate ulterior.
Direcţia Silvică Galaţi cunoaşte situaţia şi o tolerează pentru că altfel se poate trezi peste noapte fără zeci de angajaţi. Angajarea altor pădurari nu reprezintă o problemă, ci faptul că aceşt