Calculatorul a fost achizitionat in baza unui grant castigat de Universitatea suceveana, in valoare de 2 milioane de lei, iar pentru a ajunge la aceasta performanta s-a lucrat timp de doi ani. Detinand acest supercalculator, Universitatea spera sa obtina un program european de cercetare.
Ieri, in cadrul unui seminar stiintific cu participare nationala, "Sisteme distribuite", Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor (FIESC) a prezentat cea mai noua achizitie, si anume, supercalculatorul paralel HPC cu o performanta practica de 6,45 Tflops.
"Am prezentat in cadrul seminarului de azi (ieri, n.r.) cel mai puternic supercalculator din sistemul universitar, achizitionat din programul , in baza unui grant national in valoare de 2 milioane de lei. In acesti doi ani am colaborat cu specialisti de la Assist, care ne-au furnizat echipamentele, si cu IBM Romania", a declarat Gheorghe Pentiuc, decanul FIESC.
Intr-un spatiu special creat de echipa facultatii care s-a ocupat de proiect a fost amenajat un Laborator de calcul de inalta performanta in care se afla doua clustere, unul cu o capacitate normala si supercalculatorul paralel HPC de 6,45 Tflops - 48 noduri de calcul QS22, 96 procesoare PowerXCell 8i, 3,2 GHZ, 9 nuclee, capacitate totala de stocare 7 TB, conexiune ethernet externa prin fibra optica, sistem de operare Linux RedHat Enterprise 5.3.
La seminarul "Sisteme Distribuite", editia a VII-a, dedicat tinerilor cercetatori, care a avut loc ieri, au fost prezenti 45 de participanti din Bucuresti, Iasi, Brasov si Timisoara. Au fost prezentate 30 de lucrari, printre care si "Principii de interconectare a unui cluster hibrid intr-un sistem grid", la care au lucrat Ovidiu Gherman, Ioan Ungurean si Stefan Gheorghe Pentiuc.
Sursa: Obiectiv de Suceava
Calculatorul a fost achizitionat in baza unui grant castigat de Universitatea sucevean