Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a fost puternic lovită de criză, susţin reprezentanţii marilor companii de consultanţă. Blocajul a fost provocat atât de preţurile prea mari cerute de vânzători, cât şi de lipsa creditelor. “Cel mai probabil, contracţia pieţei în 2009 va fi de 60%-70%, asta după ce şi în anul 2008 s-a înregistrat o scădere de circa 40% faţă de anul de top 2007", a declarat pentru Mediafax, Radu Stoicoviciu, şeful departamentului de fuziuni şi ac
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a fost puternic lovită de criză, susţin reprezentanţii marilor companii de consultanţă. Blocajul a fost provocat atât de preţurile prea mari cerute de vânzători, cât şi de lipsa creditelor.
“Cel mai probabil, contracţia pieţei în 2009 va fi de 60%-70%, asta după ce şi în anul 2008 s-a înregistrat o scădere de circa 40% faţă de anul de top 2007", a declarat pentru Mediafax, Radu Stoicoviciu, şeful departamentului de fuziuni şi achiziţii în cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) Totodată, după cum era de aşteptat, valoarea medie pe tranzacţie a scăzut cu circa 30%-40% faţă de anul trecut.
Estimările PwC arată că piaţa M&A, exclusiv tranzacţii "private to private" din România, va fi în jurul valorii de un miliard de euro în acest an.
Imobiliarele, în topul scăderilor
Reprezentanţii Pwc şi KPMG susţin că tranzacţiile care au la bază diferite proiecte imobiliare au tras în jos piaţa fuziunilor şi achiziţiilor.
"Un domeniu cu o scădere semnificativă a fost cel al firmelor active în domeniul imobiliar, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra dimensiunii pieţei M&A. În anii în care piaţa de M&A a avut dimensiuni semnificative - 2006-2007, tranzacţiile cu societăţi din sectorul imobiliar au reprezentat peste 15% din totalul pieţei", apreciază Stoicoviciu, de la PWC.
Reprezentantul KPMG consideră că cele mai atractive sectoare în prezent sunt r