Disperat că nu şi-a primit şomajul de patru luni, Ştefan Stoican avertizează poliţia şi primarul. Mulţi muncitori români trec prin perioade dificile din cauza crizei economice. Unii dintre ei stau acasă de luni întregi fără să primească şomajul tehnic care li se cuvine.
Ştefan Stoican (40 de ani), din Brăila, este de meserie sudor şi se află în şomaj tehnic de peste patru luni. La începutul lunii iulie, firma la care era angajat a rămas fără lucrări pe şantiere. Cei şapte români care munceau la firmă au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic, fără a mai fi chemaţi ulterior la serviciu.
Unii dintre români muncesc în firmă şi de şapte ani. Mulţi au lucrat iniţial cu contracte pe perioadă determinată şi abia mai târziu au fost angajaţi cu contract pe perioadă nedeterminată. În momentul în care au fost înştiinţaţi că nu mai au de muncă, patronii le-au oferit posibilitatea să aleagă dacă vor să primească şomaj tehnic sau dacă doresc să fie concediaţi şi să primească şomaj normal.
Soţia întreţine întreaga familie
„Unii colegi au ales să plece în şomaj fără posibilitatea de a fi reangajaţi. Aceştia au fost mai câştigaţi decât ceilalţi. Ei îşi primesc sistematic banii pentru şomaj, pe când noi, cei care am ales şomajul tehnic, nu am văzut niciun ban din luna iulie", explică Ştefan.
De când Ştefan nu mai munceşte, soţia sa şi-a suplimentat numărul de ore lucrate ca îngrijitoare pentru bătrâni. Acum se trezeşte la 5.00 şi se întoarce acasă noaptea. Cu salariul Afroditei, Ştefan şi fiul lor, Cătălin, au reuşit să fie la zi cu plata chiriei şi a întreţinerii.
Alţi români nu au fost la fel de „norocoşi" ca el. Familiile care se întreţineau dintr-un singur salariu se confruntă cu mai multe probleme, de la chiria neplătită şi până la lipsa banilor de mâncare.
Cine plăteşte, firma sau institutul de asigurare?
După cinci luni de stat acasă,