Ascultand opiniile mai multor reprezentanti ai institutiilor publice si private din mediul financiar-bancar, nu este dificil sa deduci cateva idei clare despre ce se vede astazi, in plan economic si ceea ce se asteapta pentru anul viitor. Atmosfera pare sa fie usor optimista pentru ceea ce va urma dar estimarile sunt prudente, marcate mai ales de incertitudinea deciziilor adoptate de viitorul Guvern.
Pe termen scurt: ingrijorare, cu cateva semnale pozitive Exista o ingrijorare ca perceptia Romaniei pe plan extern este foarte proasta, din cauza prelungirii crizei politice. Este adevarat, spun cei din mediul financiar-bancar, si alte tari - vezi cazul Cehiei - au trecut prin perioade dificile, cu Guvern demisionar, dar iata, au alta imagine in afara.
Cat priveste finalul anului 2009, pare sa fie mai bun decat era de asteptat. Deficitul
bugetar, dupa toate datele de pana acum, va fi mai mic decat cel stabilit in acordul cu FMI. Ramane de vazut, totusi, daca aceasta curea a fost stransa intr-un mod sanatos si nu va afecta "pacientul" in primele luni ale lui 2010.
In opinia finantistilor, Romania nu a iesit prea sifonata in 2009 din criza economica. De fapt, datele indica mai degraba o recesiune, decat o criza adevarata. Argumentele: "inflatia nu a explodat, cursul nu a explodat, somajul nu a luat-o razna. Retragere masiva de capitaluri nu a fost, bancile s-au comportat relativ corect. Practic, dupa un an, putem concluziona ca toate profetiile apocaliptice s-au dovedit neadevarate. Ne amintim spre exemplu de: cresterea cursului de schimb la 5 lei/euro, cresterea deficitului extern, prabusirea bancilor".
In orice caz, acordul cu FMI a avut un rol esential in tot acest proces, cu acest lucru toata lumea este de acord. Este considerat "cel mai bun program anticriza" posibil. Cel mai concret exemplu a venit, recent, de la