Victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale a mai daramat un mit, acela ca nu poti castiga niciodata daca te lupti cu presa! Nu o spun eu, vorba asta am auzit-o prin targ de la persoane care au purtat stindarde in razboiul pentru decredibilizarea presei.
Poate nu constientizam, dar, dupa doua luni de campanie, Traian Basescu sustine ca a repurtat victorii impotriva Parlamentului si Presei, doua dintre institutiile pe care se sprijina democratia.
Si intr-un caz, si in altul s-a pus accent pe decredibilizare si apoi s-au transmis mesaje simplificate prin care s-a minimalizat rolul acestora. Va mai aduceti aminte aceasta imagine?
In realitate, Parlamenul nostru bicameral nu este o masina cu doi soferi, ci, daca vreti sa ne pastram in limitele grafice propuse de Traian Basescu, este un automobil cu un sofer si un copilot, primul avand volanul si ambreajul, cel de al doilea avand frana, acceleratia si schimbatorul de viteze. Desi comparatia mea este la fel de simpla ca si cea din caricatura, consider ca e una mai cinstita deoarece rolul celei de a doua camere nu este de a incurca, ci de a preveni si stopa eventualele "manevre" perioculoase ale primului for.
Poate pentru multi acest argument nu este credibil, dar procesul legislativ nu se blocheaza intre cele doua camere, ci in camera decizionala, iar trecerea pur si simplu la unicameralism nu rezolva aceasta problema. A auzit cineva vorbindu-i-se despre cat de greu sau dimpotriva, cat de usor, trec legile prin Parlamentele unicamerale din celelalte tari comunitare? Stie cineva sa zica daca exista mai multe sau mai putine "tertipuri" prin care poti bloca un proiect intr-un Parlament unicameral in comparatie cu o camera decizionala a unui Parlament bicameral?
Ne place sau nu, votul pentru trecerea la unicameralism nu a fost unul in cunostinta