Cu 100 de plângeri mai multe au fost depuse anul acesta de către cei care se consideră nedreptăţiţi la locul de muncă. Lipsa locurilor de muncă din această perioadă de criză nu i-a oprit pe oameni să-şi ceară drepturile la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Un număr de 470 de sesizări au fost înregistrate în acest an la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în legătură cu ilegalităţile din companiile în care au muncit ani buni târgoviştenii. Anul trecut, pentru concedierile abuzive, neplata salariilor şi munca la negru, cele mai multe probleme reclamate, au fost înregistrate în jur de 380 de petiţii.
Este şi cazul Ilenei Robescu, care a muncit timp de doi ani la un magazin de confecţii textile. Târgovişteanca spune că a ajuns să facă plângere la ITM pentru că nu a fost plătită pentru munca depusă în ultima lună. “Lucram de dimineaţă la 8.00 până seara la 18.00, fără să am zile libere. Nu puteam renunţa la locul de muncă, mai ales că am acasă trei copii. Eu câştigam 700 de lei şi soţul 1.000 de lei, aveam ce pune pe masă copiilor. Doar asta conta, nu avea importanţă că stăteam atâtea ore în picioare”, povesteşte Ileana.
“Am fost ameninţată”
Târgovişteanca spune că de muncă nu s-a plâns niciodată, dar, când a venit ziua să-şi primească salariul, a avut o surpriză. “La sfârşit de lună, mai exact pe 28, trebuia să primesc banii pentru munca mea. Mi s-a spus că este criză şi că are probleme în firmă. M-a asigurat că într-o săptămână o să-mi primesc salariul, însă nu a fost aşa. Am aşteptat o lună, după care m-am dus la ITM, unde am depus plângere. A fost scandal mare, am fost ameninţată că o să aibă grijă ca nimeni să nu-mi mai ofere un loc de muncă”, mărturiseşte femeia.
Pentru că drepturile angajaţilor sunt încălcate, aceştia se adresează reprezentanţilor ITM. „Numai în luna noiembrie am avut 46 de reclamaţii. Am înregistrat o creşt