Mai puţin de 10% din doctori s-au imunizat până acum împotriva gripei noi. Cei care refuză riscă să-şi îmbolnăvească pacienţii. Lumea medicală s-a împărţit în două, pro şi contra vaccinării împotriva gripei A(H1N1). După prima etapă de vaccinare, predomină însă cei care se opun imunizării.
Specialiştii Institutului Cantacuzino spun că în toată lumea autorităţile medicale se confruntă cu aceeaşi problemă: cum să îi convingă sau chiar să îi constrângă pe medici să-şi inoculeze vaccinul şi să-şi convinge şi pacienţii să şi-l facă.
„Nu ştim de ce vaccinurile astea sunt întâmpinate cu atâta reticenţă. Medicii ar trebui să înţeleagă că responsabilitatea lor este dublă: morală şi medicală. Morală, pentru că ei sunt un exemplu pentru pacienţi şi-i pot influenţa, iar medicală, pentru că, dacă nu se imunizează şi se îmbolnăvesc, pot transmite boala bolnavilor cronic cu care intră în contact", ni s-a plâns un medic din Institutul Cantacuzino, locul unde s-a produs vaccinul.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spune că este regretabil că doctorii „să vorbească astfel despre vaccin în contextul în care fac şase ani de facultate şi încă cinci ani de specializare. Înseamnă că sistemul de învăţământ nu oferă toate informaţiile".
„Gripa e doar o isterie"
Doar 6% din cadrele medicale sătmărene din cele 1.400 angajate la Spitalele Judeţene I şi II s-au vaccinat.
Dr. Domuţa Lăzărescu din Satu-Mare consideră că treaba cu gripa este doar o isterie: „Eu nu mi-l fac şi nici nu-l recomand. Eu de opt ani folosesc doar vaccinul homeopat".
S-a vaccinat ca exemplu
Primul doctor din Spitalul Judeţean Timişoara care s-a imunizat a fost Paul Costin. „Se zvonea că ar fi ceva în neregulă cu vaccinul. N-am avut nicio reacţie. Am vrut să dau un exemplu", a spus dr. Voichiţa Lăzureanu, medic primar la Spitalul „Victor Babeş" din Timişoara, care şi-a i