Zăpada aşteptată cu disperare de cabanierii din Valea Jiului a sosit şi a adus cu ea primii turişti pasionaţi de sporturile de iarnă. Deocamdată, stratul de zăpadă de numai 15 centimetri nu permite încă practicarea schiului.
Agitaţie, gălăgie, bulgări de zăpadă zburând în toate direcţiile şi cabanieri mulţumiţi. După două săptămâni în care la uşa cabanelor bătea doar vântul, zăpada căzută în acest weekend a adus cu ea mult aşteptaţii turişti. Nu foarte mulţi, câteva sute, dar e totuşi un început. Stratul de zăpadă măsoară 15 centimetri, dar se aşteaptă să ningă în continuare.
"Eram într-o stare de depresie totală. Suntem aproape de jumătatea lui decembrie şi nu aveam zăpadă. Acum a nins şi am ieşit din starea asta. Încă nu se poate schia, dar dacă va continua să ningă, în două-trei zile se pot amenaja pârtiile. Sperăm să avem și noi noroc și să o țină tot așa", spune Ion Gherghley, un cabanier din stațiunea Parâng.
Cât despre sutele de turişti sosiţi în Straja şi Parâng, aceştia au închiriat săniuţe, boburi şi s-au lansat pe pârtii. Închirierea pentru o zi a unei săniuţe costă 10 lei. Un preţ acceptabil, spun turiştii.
Copiii aduşi de părinţi la munte sunt încântaţi de zăpadă. Miriam are cinci ani şi este în culmea fericirii. “Mă bucur că a nins, că mă pot da cu sania şi că pot face bulgări de zăpadă” spune fetiţa.
Straja şi Parâng sunt locuri preferate de turiştii din Ardeal şi Banat. Flavia Mureşan a venit tocmai de la Cluj pentru a petrece week-endul la Straja. “E prima oară când vin în această staţiune. Zona este mai mult decât frumoasă, zăpada e bună pentru sanie iar timpul este pe gustul meu: ninge liniştit”, a spus tânăra în vârstă de 19 ani.
Pentru a evita evenimente rutiere neplăcute, salvamontiştii recomandă celor care vin cu maşina în staţiunile din Valea Jiului să-şi monteze pe ro