După Spitalul Municipal, o altă unitate medicală din Cluj implementează operaţiile cu ajutorul roboticii. Specialiştii previzionează dezvoltarea acestui sistem la mai multe discipline medicale.
Profesorul italian Guglielmo Breda din Padova a făcut în această dimineaţă, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) o demonstraţie de operaţie laparoscopică cu un robot, îndepărtând unei femei glanda suprarenală bolnavă.
Mihai Lucan, şeful IUTR a declarat că robotul a fost împrumutat de către medicul Irinel Popescu de la Bucureşti, special pentru această demonstraţie. Lucan a mai arătat că operaţia este o premieră pentru România.
Glanda produce cortizon, dar în exces poate provoca îngrăşarea pacientului. Chiar dacă operaţii laparoscopice se fac deja în mod curent, operaţii cu roboţi, în cazul îndepărtării glandelor supraprenale nu s-au mai făcut la noi.
Guglielmo Breda a afirmat că în Italia se fac operaţii cu roboţi de 17 ani, introducerea acestora fiind majoritară, în peste 80 la sută din cazuri. Italia a devenit după SUA a doua ţară din lume ca dezvoltare a rebotizării în lumea medicală, a mai spus Breda.
Folosirea robotului în operaţii laparoscopice este petnru a doua oară la CLuj, după ce la Spitalul Municipal s-a primit un asemenea dispozitiv. Medicul Mihai Lucan a declarat că deocamdată aparatura a fost împrumutată de la Bucureşti, dar că pe viitor ar dori să se realizeze o cooperare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, pentru a se extinde sistemul şi la alte discipline medicale.