Ipohondrii cheamă ambulanţa pentru un deget amorţit sau o durere de cap. Şi jandarmii sunt puşi degeaba pe drumuri. În timp ce un echipaj cu medic şi asistent se deplasează pentru „nimicuri“, zeci de ieşeni aşteaptă disperaţi ajutorul specializat. Farsorii scapă de cele mai multe ori nepedepsiţi.
Viaţa a zeci de oameni este pusă în pericol de apelurile făcute de ieşenii prea comozi să meargă la medicul de familie sau la specialist, dar şi de farsele făcute de cei care nu găsesc altă distracţie. Cele mai afectate sunt echipajele de ambulanţă, care sunt obligate să preia toate solicitările şi care constată abia la faţa locului că prezenţa lor este inutilă. În tot acest timp, există oameni care aşteaptă disperaţi ajutorul medicilor, blocaţi în intervenţii fără rost.
„A fost o zi când am avut 40 de apeluri în aşteptare pentru că toate echipajele erau la intervenţii. Acum, din cauza zilelor de concediu fără plată, avem cu aproape 20 de echipaje mai puţin în anumite zile pe teren“, a precizat Florin Agapi, şeful Serviciului de Ambulanţă Iaşi.Seria apelurilor inutile pare a fi fără sfârşit. O ieşeancă a sunat la 112 şi a anunţat că se simte rău. Ajuns la apartamentul femeii, medicul a găsit-o stând liniştită pe pat, cu degetul mijlociu ridicat în sus. „Mi-a spus sec că i-a cam amorţit degetul şi nu ştie ce să facă. Pe moment nu am ştiut cum să reacţionez pentru că m-am blocat. Nu ştiam dacă sa râd, să plâng. Am plecat imediat de la solicitarea nefondată“, povesteşte medicul Luminiţa Cuciuc.
Ambulanţa, folosită drept taxi
Alţi ieşeni se folosesc de numărul de urgenţă 112 şi de ambulanţă pe post de taxi. „În fiecare zi ne confruntăm cu pacienţi care ar fi putut să se trateze la medicul de familie sau la medicul specialist. Aceştia reprezintă un sfert dintre cazurile aduse la Unitatea de Primire Urgenţe“, a declarat medicul Diana Cimpoe