Zeci de tineri - studenţi, medici rezidenţi sau specialişti - au căutat o portiţă spre Europa în prima zi a târgului cu locuri de muncă dedicat personalului medical. Târgul „Cariere în Alb“ oferă zeci de locuri de muncă pentru rezidenţi sau specialişti în Germania, Anglia sau ţările nordice.
Deschis până în această după amiază, târgul găzduieşte ofertele unor firme de recrutare din România, dar şi ale unei agenţii din Marea Britanie. Agenţiile intermediază locuri de muncă în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, atât în sistemul de stat cât şi în cel privat.
Printre „destinaţiile" care i-au atras mai mult sau mai puţin pe tineri se numără Germania, în prezent ţara cea mai deschisă pentru licenţiaţii în medicină care doresc să se specializeze gratuit, Franţa, care oferă salarii de top pentru specialişti în mai multe domenii sau Suedia şi Norvegia.
Englezii vor numai specialişti
Dacă studenţii sau rezidenţii au venit să se intereseze pentru oportunităţile de după absolvire, pe la târg au trecut şi medici specialişti cu câţiva ani de experienţă. Chiar dacă mai mult au venit într-o „misiune de recunoaştere" şi nu sunt hotărâţi să plece încă, câţiva au lăsat impresii bune agenţiei Medacs, singurul intermediar venit din Marea Britanie.
Absolvenţii cunoscători de limbă germană nu trebuie să plătească nimic pentru rezidenţiat în Germania, unde pot câştiga circa 3.500 de euro brut, la care se adaugă turele de gardă plătite. „Trebuie să fii foarte bun însă. Am un fost coleg care e acolo de câteva luni şi deja conduce echipa de gardă. Ai salariu mare dar şi responsabilităţi enorme", spune Nicolae Dan, medic rezident în primul an la Cluj-Napoca, absolvent al Facultăţii de Medicină din Târgu-Mureş.
Nicolae a făcut voluntariat la SMURD patru ani de zile şi este uns cu toate alifiile în domeniul medical de urgenţă. Rezultatele bune i-au perm