Contrar percepţiei generale, oamenilor care consumă cafea pentru a se trezi din hamureală le este şi mai greu să-şi dea seama că sunt încă sub influenţa alcoolului, arată un studiu american publicat în „Behavioural Neuroscience”. Rezultatele studiului, realizat pe şoareci, arată că această băutură oferă doar iluzia unei recuperări fizice. În realitate, cofeina contribuie la agravarea stării de confuzie, la care se adaugă o stare de agitaţie adesea confundată
Contrar percepţiei generale, oamenilor care consumă cafea pentru a se trezi din hamureală le este şi mai greu să-şi dea seama că sunt încă sub influenţa alcoolului, arată un studiu american publicat în „Behavioural Neuroscience”.
Rezultatele studiului, realizat pe şoareci, arată că această băutură oferă doar iluzia unei recuperări fizice. În realitate, cofeina contribuie la agravarea stării de confuzie, la care se adaugă o stare de agitaţie adesea confundată cu vitalitatea şi energia. După câteva minute, însă, pacienţii se simt şi mai slăbiţi.
„Mitul despre puterile anti-mahmureală ale cafelei trebuie desfiinţate, pentru că o combinaţie între cofeină şi alcool poate conduce, de fapt, la luarea unor decizii proaste, cu rezultate dezastruoase. Cofeina scade efectul sedativ al alcoolului, dar nu îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi nici nu scade nivelul de alcolemie din sânge. Este o mare păcăleală”, a declarat Thomas Gould, de la Temple University din Philadelphia, pentru „The Guardian”. Acesta a subliniat faptul că, deşi pacientul se crede în stare să conducă maşina sau să ia decizii corecte după ce au băut cafea, în realitate acesta nu are performanţe mai bune, ci doar nu îşi mai dă seama de propriile greşeli.
Cofeina agravează starea de confuzie
Unei grupe de şoareci i s-au administrat doze de alcool şi apoi de cofeină şi li s-a evaluat comportamentul în comparaţie cu alţi şoareci