Mari ziare occidentale au publicat reportaje prin care marchează trecerea a 20 de ani de la căderea regimului comunist din România prin Revoluţia din 1989.
Sub titlul „Cine a câştigat Revoluţia română?”, ziarul „Financial Times” reface tabloul evenimentelor din decembrie ’89 şi vorbeşte despre lucrurile îngrozitoate care s-au întâmplat la Timişoara.
„Falimentul comunismului, literal şi moral, fusese demonstrat. Tiranii fuseseră înlăturaţi, oligarhii îndepărtaţi”, scrie „Financial Times”.
„Copiii lui Ceauşescu”, în presa internaţională
Ziarul britanic „The Times” scrie, în reportajul „Copiii lui Ceauşescu plătesc încă preţul politicilor sociale dezastruoase”, despre situaţia celor care au fost abandonaţi în centrele de plasament şi spune că „după 20 de ani, aceştia încă mai plătesc preţul politicilor sociale dezastruoase ale dictatorului român”.
Jurnaliştii britanici afirmă că România nu mai este aceeaşi ţară care a trecut prin cea mai sângeroasă revoluţie dintre cele care au apărut după căderea Zidului Berlinului.
Apreciază faptul că este membră NATO, UE şi se conturează o clasă de mijloc. Însă, spun că, în afara oraşelor, căruţele împart aceleaşi drumuri cu maşini scumpe. „Times” mai precizează că de-abia acum este o generaţie de tineri care nu mai are nicio legătură cu perioada comunistă.
„Le Temps” publică articolul „Ceauşescu, ultimul credincios al comunismului”. Jurnaliştii francezi spun că, la ultimul congres al Partidului Comunist, Nicolae Ceauşescu a solicitat să fie întărită armata şi să fie convins să participe tot poporul „la apărarea rezultatelor revoluţionare, independenţei şi suveranităţii societăţii socialiste”. Articolul mai prezintă decizia luată de Ceauşescu de a se trage asupra manifestanţilor din Timişoara şi cum acesta a fost huiduit la Bucureşti.