Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) afirma ca in prezent activeaza 700 de auditori energetici in intreaga tara si ca multi dintre ei inca nu lucreaza. Auditorii sustin ca nu exista riscuri pentru amanarea termenului de aplicare a legii care impune existenta de la 1 ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, achizitia sau inchirierea de locuinte.
Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) considera ca aplicarea legii la inceputul anului viitor va majora pretul caselor vechi cu 5 - 10% si va bloca tranzactiile. In plus, notarii sustin ca nu sunt suficienti auditori energetici, avand in vedere ca in Capitala sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar trei, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman niciunul.
"Afirmatiile notarilor sunt nefondate. La nivel de tara sunt peste 700 de auditori si multi dintre ei inca nu lucreaza, pentru ca nu sunt cereri. Realizarea unui certificat energetic dureaza in medie doua-trei zile pentru un apartament, iar cine vrea sa inchirieze sau sa vanda trebuie sa pregateasca acest document din timp", a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele AAEC. Spre comparatie, notarii sustin ca sunt doar 400 de auditori in tara care trebuie sa faca certificari de perfomanta pentru aproximativ 500 de tranzactii imobiliare pe zi.
Mladin considera ca certificatul energetic nu va majora pretul unui apartament pentru ca este doar un document care ofera informatii despre un imobil. Expertizarea tehnica a unui apartament costa in medie 1-2 euro/mp si difera in functie de suprafata.
"Daca este un imobil cu mai multe locuinte, costul poate sa ajunga si la 0,5 euro/mp si creste pentru locuintele cu o suprafata mai mica". Potrivit lui Mladin, AAEC lucreaza in prezent impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pentru realizarea metodologiei de