Cruciada premierului britanic, Gordon Brown, împotriva managerilor şi bancherilor cu venituri mari are rezultate neaşteptate.
În luna aprilie, ministrul de Finanţe, Alistair Darling, anunţa impozitarea cu 50% a veniturilor mai mari de 150.000 de lire sterline (peste 166.000 de euro) „pentru a putea oferi un sprijin suplimentar celor afectaţi de criza economică".
Iar săptămâna trecută, Darling a declarat că va taxa cu 50% şi bonusurile ce depăşesc 25.000 de lire acordate de bănci.
Pentru a fenta măsurile guvernului, tot mai mulţi britanici cu venituri mari se stabilesc în paradisuri fiscale, precum Insulele Virgine Britanice, Guernsey, Man şi Jersey, unde îşi deschid agenţii de turism, call center-uri şi companii de asigurări medicale.
Experţi citaţi de „Daily Mail" apreciază că aceste plecări vor avea un impact negativ asupra deficitului bugetar şi vor pune presiune pe ceilalţi contribuabili.
Pe de altă parte, un studiu al think-tank-ului „New Economics Foundation" arată că bancherii costă statul 7 lire pentru fiecare liră pe care „o produc", mai eficienţi decât ei fiind gunoierii şi femeile de serviciu din spitale.
În Germania, unde cancelarul Angela Merkel a refuzat să pună atât de multe impozite pe veniturile mari, milionarii au reacţionat diferit, oferindu-se să contribuie pentru a sprijini educaţia şi serviciile sociale.