Acordarea de bonusuri consistente bancherilor ar putea contribui la izbucnirea unei noi crize financiare, a avertizat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
Trichet a declarat ca institutiile financiare ar trebui sa se foloseasca de cresterea profiturilor pentru a-si intari bazele de capital si nu pentru a acorda compensatii sau bonusuri cu valori nejustificate.
Comentariile lui Trichet reprezinta cea mai dura critica formulata pana acum de BCE cu privire la remunerarea excesiva a bancherilor.
Trichet i-a indemnat in repetate randuri pe bancheri sa profite de imbunatatirea conditiilor de pe pietele financiare pentru a se intari in fata unei economii mondiale inca fragile. El a avertizat ca platile excesive ar putea chiar ameninta stabilitatea sistemului financiar.
"Voi spune ca asa-numita cultura a bonusurilor reprezinta unul din multii factori care pot indrepta sistemul financiar in directia gresita", a declarat Trichet.
Comentariile acestuia au survenit in contextul deciziei Marii Britanii de a introduce o taxa exceptionala asupra bonusurilor bancherilor, miscare urmata rapid de Franta.
Trichet a reamintit bancherilor ca BCE a furnizat sistemului financiar din zona euro lichiditati nelimitate "nu pentru banci in sine, ci pentru a le ajuta pe acestea sa finanteze economia generala".
El a sugerat in ultimele sale discursuri ca BCE se teme ca sistemul financiar mondial ramane fragil in sine, poate intr-o masura mai mare decat inainte de alte crize financiare. Recent, presedintele BCE a avertizat ca este posibil ca strategii sa fi ajuns la limita a ceea ce pot face pentru a preintampina crizele din ce in ce mai intense de pe pietele financiare. BCE se teme in special ca actiunile intreprinse de bancile centrale si guverne i-au incurajat pe bancheri sa creada ca scenariul cel mai pesimist va putea fi int