Este neurolog la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Din dorinţa de a-şi trata mai bine pacienţii, a învăţat şi tehnica acupuncturii pe care o aplică cu succes. Şi-a dorit să fie medic încă de când avea 5 ani, după ce viaţa l-a pus la grea încercare.
„Am făcut o boală autoimună, purpură trombocitopenică, care nu a putut fi tratată de medicul de familie din Bogdăneşti“, îşi aminteşte medicul. A plecat atunci, însoţit de tatăl său, spre Fălticeni. „Drumul l-am făcut cu căruţa şi pe parcursul a trei-patru ore, cât a durat, m-am întrebat ce se va întâmpla cu mine şi ce fel de medic voi găsi la Fălticeni. Mi-am dorit să fie blând şi bine pregătit şi mi-am spus că, dacă voi ajunge şi eu medic, voi încerca să-mi dezvolt aceleaşi calităţi“, spune Doru Baltag, care a găsit într-adevăr un medic aşa cum şi l-a dorit, iar după o săptămână de tratament s-a vindecat.
Momentul decisiv în alegerea drumului s-a petrecut însă în clasa a XI-a, când a luat premiul întâi la faza naţională a olimpiadei de biologie. Acest succes l-a încurajat să urmeze medicina, iar un an mai târziu, în 1976, a dat admitere la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde a intrat cu 9,20. Când a venit vremea să-şi aleagă specializarea, Doru Baltag a optat pentru neurologie.
Dureri care duc la sinucidere
Cazurile cu care s-a confruntat în perioada rezidenţiatului l-au determinat să caute şi alte metode de tratare a simptomelor şi a afecţiunilor neurologice. „Între primii pacienţi am avut doi bolnavi cu nevralgie de trigemen, o afecţiune care se manifestă prin dureri atroce la nivelul feţei şi care răspunde foarte greu la tratamentul medicamentos. Durerile sunt atât de puternice, încât se poate ajunge la suicid“, povesteşte medicul, care a descoperit în tratatatul semnat de profesorul Constantin Arseni că acupunctura poate fi o metodă de tratament în astfel de cazuri. Dornic