Hoţii sunt şi ei împărţiţi pe domenii de „activitate”, furturi locuinţe, din maşini sau în locuri publice ori mijloace de transport în comun, printre care şi trenurile.
Şi la calea ferată, hoţii ochesc traseele cele mai profitabile şi zonele în care pot să-şi pună în valoare „calităţile” şi îndemânarea. Un controlor de bilete care astăzi dimineaţă cobora dintr-un tren sosit de la Buzău, ne-a povestit că cele mai vizate de către hoţi sunttrenurile care efectuează curse lungi şi mai ales pe timp de noapte. În acelaşi timp, trenurile cu navetişti sunt ocolite de şuţi, deoarece majoritatea călătorilor se cunosc între ei şi riscul de a atrage atenţia în timp ce acţionează este foarte mare.
„Hoţii intră în vorbă şi trag de limbă călătorii. Încearcă să afle unde coboară, dacă sunt singuri şi cu ce scop călătoresc. Îi ţin de vorbă până când prind un moment bun în care să acţioneze. O altă metodă întâlnită este oferirea de băuturi în care sunt dizolvate somnifere sau cu diferite medicamente sedative. Noaptea sunt frecvente cazurile de furturi mai ales în trenurile care fac trasee lungi”, ne-a spus Ionel Mocanu, în vârstă de 39 ani, controlor cu o vechime de 15 ani.
Interlocutorul nostru a mai afirmat că, în ultima perioadă, numărul cazurilor de furturi din trenuri a mai scăzut, poate şi datorită faptului că au fost amplasate camere de luat vederi în vagoane.
Alexandra Suditu,în vârstă de 20 ani, studentă în Galaţi, consideră că, mai ales rutele feroviare care leagă Buzăul de restul ţării (ea fiind buzoiancă) au o tristă faimă în privinţa acestui gen de infracţiune. Şi despre trenurile care trec prin Gara Mărăşeşti se poate spune acelaşi lucru.
Mi-a furat portofelul cu bani
În anumite cazuri, hoţii sunt atât de agili şi experimentaţi, încât nu pot fi observaţi de către eventuali martori ai infracţiunilor pe care le comit. Tincuţa Paras