Febra achiziţiilor imobiliare în ţara vecină a început acum doi ani, când locuinţele situate în apropiere de graniţa cu România se vindeau la preţuri şi de numai 5.000 de euro. În prezent însă, deşi casele din Ungaria au toate dotările, de la utilităţi până la infrastructură, acestea nu mai prezintă un mare interes pentru români.
Suprafeţe generoase, toate utilităţile necesare, drumuri asfaltate sau cel puţin pietruite în fiecare sat şi un preţ încă accesibil. Cam aşa arată majoritatea anunţurilor ce prezintă locuinţe ungureşti, la distanţe mici de graniţa cu România.
„Aş putea spune că merită să cumperi acolo pentru că ai cam tot ce-ţi trebuie", declară Monica Platon, administratorul agenţiei imobiliare Euromon Arad.
O comparaţie rapidă a acestor imobile cu cele autohtone arată că proprietăţile maghiare sunt mult peste cele din satele româneşti. „Ne referim mai ales la căile de acces, care sunt extrem de facile.
Vorbim apoi, spre exemplu, de canalizare, pe care în satele româneşti nu o prea găseşti, în schimb în orice sătuc unguresc, chiar dacă nu este canalizare, există varianta fosei septice şi fiecare casă are baie proprie", detaliază Monica Platon.
9.300 de euro,casă cu patru camere
Acum doi ani se găseau case ungureşti şi la 5.000 de euro. Acum însă preţul acestora variază între 10.000 şi 30.000 de euro, la un nivel mediu de finisare. Mulţi cetăţeni români îşi cumpărau în trecut case de vacanţă, dar şi de locuit, în Ungaria, în vecinătatea graniţei cu ţara noastră.
„Au scăzut foarte mult vânzările pe această zonă, de exemplu eu am acum numai o ofertă din Ungaria, deşi preţurile sunt atractive. Pot fi oportunităţi foarte bune de achiziţie, dar scăderea este un trend la nivel internaţional până la urmă", explică Aurel Vid, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Sovida Timişoara.
Un alt motiv est