Guvernare de dreapta, cu premier democrat-liberal. Acesta a fost mesajul pe care liderii PD-L l-au transmis, ieri, peneliştilor, prinşi în acele ore între două scenarii: intrarea la guvernare sau asumarea unui rol în opoziţie. "Postul de prim-ministru nu se negociază, pentru că PD-L are dreptul politic şi moral să pretindă poziţia de prim-ministru având în vedere rezultatele de la alegerile parlamentare şi cele de la alegerile prezidenţiale", a declarat preşedintele democrat-liberalilor, subliniind că aceasta a fost decizia conducerii partidului său.
Boc a insistat că democrat-liberalii susţin constituirea unei majorităţi parlamentare în care să intre PD-L, PNL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi grupul parlamentarilor independenţi. "Aşteptăm forma finală a deciziei Curţii Constituţionale de validare a alegerilor prezidenţiale şi politicienii trebuie să ia o decizie pentru susţinerea Guvernului care trebuie să intre imediat în activitate", spunea liderul PD-L.
Faptul că liberalii cer în continuare ca premierul să fie un independent nu schimbă însă optica PD-L, formaţiune care se vede îndreptăţită să primească postul de şef al Executivului. "Partenerii de la PNL sunt aşteptaţi, dar nu şi rugaţi. Poziţia noastră este foarte clară: dorim o majoritate consistentă, solidă, de dreapta", a explicat Emil Boc.
Variantele de premier, discutate cu preşedintele validat
Liderul democrat-liberalilor a evitat, ieri, să răspundă dacă partidul său îl va propune pentru un nou mandat la şefia Guvernului, cu toate că mai multe figuri importante din cadrul formaţiunii sale, precum Gheorghe Flutur şi Ioan Oltean, l-au identificat drept cea mai bună soluţie pentru guvernarea ţării. Astfel, Boc a declarat doar că PD-L are "variante" pentru postul de prim-ministru, dar acestea vor fi discutate în primul rând cu şeful statului. "N-am discutat astăzi (luni -