Tabloul macroeconomic arata toamna aceasta parca o alta economie decat cea de anul trecut. Ajustarea deficitului de cont curent s-a produs prea brusc, cu 75% in primele opt luni ale anului si cu 50% numai in luna octombrie. Investitiile straine de 3,7 mld. euro, la jumatate fata de anul trecut, finanteaza cu peste 90% deficitul extern, o premiera in ultimii ani. Datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 63 mld. euro in octombrie, fata de 49 mld. in octombrie trecut. Inflatia, din nou in crestere peste intervalul tintit de BNR, ingusteaza marja de manevra a bancii centrale de reducere a dobanzii de polica monetara.
Rata lunara a inflatiei a fost in noiembrie de 0,7%, peste estimarile analistilor de 0,4% in medie, in timp ce inflatia anuala s-a situat la 4,7%, peste intervalul tintit de BNR, de 2,5% - 4,5%. Presiunile inflationiste au reaparut dupa ce din ianuarie inflatia a avut un trend continuu descendent. Ele sunt create de majorarea accizelor la tutun, combustibili si electricitate de la 1 ianuarie 2010, pentru ca firmele de profil maresc de pe acum preturile pentru a evita o majorare brusca anul viitor.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din economie, a fost in luna octombrie de 641 mil. euro, in scadere cu aproape 50%, dupa ce pe primele opt luni ale anului scaderea a fost de 75%. Deficitul de cont curent s-a ajustat puternic anul acesta, mai ales ca urmare a contractiei importurilor, care a redus deficitul comercial (importuri minus exporturi), principala componenta a deficitului extern. Importurile au scazut cu peste 30% anul acesta, din cauza scaderii cererii interne.
Pe primele noua luni ale anului, investitiile straine directe (sub forma de participatii la capital ale nerezidentilor la companiile din Romania si sub forma de credite intragrup) au cumulat 3,72 mld. euro, fata de 7,7 mld. euro in