Negocierile au fost demarate dupa decizia Curtii Constitutionale. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca, la prima negociere, PD-L s-a aratat dispus sa cedeze liberalilor 3 portofolii printre care Finantele, Munca si Mediu. Pe de alta parte, conducerea PNL pune conditii dure PDL. Surse din PNL sustin ca liderii liberalilor au reusit sa infranga nucleul lui Calin Popescu Tariceanu, care dorea la guvernare si ca liderii Crin Antonescu si Ludovic Orban vor pune conditii de neacceptat democrat -liberalilor. Intre timp, grupul Independentilor si-a ingrosat randurile de la 19 la 24 de parlamentari.
Varianta 1: Guvern minoritar cu parlamentari racolati . Dupa decizia Curtii Constitutionale se contureaza doua variante posibile de Guvern. Prima varianta este un Executiv format din PD-L, UDMR, Independenti si Minoritati care, impreuna, formeaza o majoritate fragila de 239 de paralmentari (PD-L -166. UDMR- 31, Independenti - 24, Minoritati- 18). Varianta este riscanta, chiar daca Guvernul minoritar are toate sansele sa fie validat de catre Parlament, pe viitor, proiectele Executivului sunt la mana majoritatii fragile si, in functie de prezenta in Parlament, au sanse sa fie respinse de opozitia PSD-PNL.
Democrat liberalii mizeaza pe migratia politica, in special pe parlamentarii PSD care vor parasi partidul si vor ingrosa randurile independentilor. Conform surselor Hotnews.ro, grupul independentilor este in negociere cu mai multi social-democrati care vor sa paraseasca PSD. "Dupa estimarile noastre asteptam in 10 parlamentari" au declarat sursele citate.
Cu toate acestea, surse apropiate palatului Cotroceni sustin ca varianta unui guvern minoritar nu este deloc sigura. Sursele citate sustin ca Traian Basescu intentioneaza cooptarea liberalilor in Executiv pentru a asigura o majoritate solida si intentioneaza sa valideze dori