Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului. Capital.ro a realizat o anal
Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.
Capital.ro a realizat o analiză a scăderilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu.
„Preţurile au scăzut şi la producători, ca urmare a cererii scăzute, generate de contextul economic, însă şi-au scăzut şi distribuitorii de materiale de construcţii marjele de profit“, a declarat pentru capital.ro Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România. Potrivit acestuia, cifra de afaceri a industriei a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.
„În ciuda faptului că în anul 2009 se aştepta o scădere importantă a preţurilor la materialele de construcţii, acest lucru nu s-a produs, mai mult decât atât, la materialele pentru finisaje, al căror preţ este raportat la euro, nu s-au înregistrat scăderi, ci, dimpotrivă, uşoare creşteri“, a afirmat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului So