Bancile nu se pot baza pe garantiile luate la acordarea unui imprumut, sistemul juridic fiind prea protectiv fata de debitori si aproape ostil creditorilor, afirma pentru Mediafax Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, in prima interventie publica de la declansarea procesului de insolventa a grupului Flamingo, asupra caruia are o creanta de 17,5 mil. euro.
ING a notificat pe 9 decembrie grupul Flamingo in privinta demararii executarii silite a garantiilor - marfa din stoc din magazine- pe fondul nerespectarii contractului de credit, insa o zi mai tarziu retailerul a cerut intrarea in insolventa, pentru a se proteja de creditori.
Grupul Flamingo este al treilea mare jucator pe piata retailului de electrocasnice, cu afaceri de 200 mil. euro in 2008.
"Multe societati romanesti incearca sa evite pe de o parte executarea colateralului, iar pe de cealalta parte rambursarea sau plata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot sa le mai sustina cu activitatea proprie. In matricea de calcul a riscului pentru o tara conteaza si capacitatea institutionala, legala, de a executa colateralul. Or, la noi sistemul il protejeaza pe datornic si este aproape ostil creditorului", a spus Negritoiu in interviul acordat Mediafax.
Tot mai multi bancheri se plang de comportamentul intreprinzatorilor, care prefera sa isi protejeze banii proprii, trimitandu-i chiar in strainatate, in loc sa isi sustina propriile firme, pentru care cer intrarea in insolventa.
"Bancile vor avea probleme din punctul acesta de vedere: nu pot nici sa recupereze imprumuturi, nici sa execute garantiile", spune Negritoiu.
Bancile nu se pot baza pe garantiile luate la acordarea unui imprumut, sistemul juridic fiind prea protectiv fata de debitori si aproape ostil creditorilor, afirma pentru Mediafax Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, in prima interven