Pentru copii, Mos Craciun nu este doar personajul suprareal care le aduce cadourile mult visate, ci si cel care stie tot ce au facut de-a lungul anului si in fata caruia trebuie sa dea explicatii daca nu i-au ascultat pe parinti sau nu au invatat bine la scoala.
Scrisoarea catre Mos, in care copiii spun cat de cuminti au fost si ce cadouri vor sa primeasca, este unul dintre cele mai vechi obiceiuri din preajma sarbatorilor de iarna si un adevarat ritual, existand dovezi ca se practica inca din Evul Mediu.
Potrivit cercetatorilor, cea mai veche scrisoare de acest gen a fost scrisa in urma cu 800 de ani si i-a fost adresata chiar Sfantului Nicolae.
Dar practica ar putea sa fie si mai veche pentru ca in unele culturi scrisoarea se arunca in foc pentru ca fumul sa poarte dorintele catre Polul Nord, iar in alte parti copiii striga pe cos ce-si doresc. Traditia arderii dorintelor in soba, intalnita in special pe teritoriul Marii Britanii, este practicata, insa, tot mai rar pentru ca putini mai fac focul in casa in zilele noastre.
In Mexic si alte tari din America Latina, copiii inca mai obisnuiesc sa-si lege scrisorile de baloane cu heliu, pe care le lasa sa zboare apoi spre Mos.
In lume, parintii care au tinut neaparat sa stie ce trebuie sa le cumpere celor mici au inventat tot felul de metode pentru a le afla dorintele. Astfel, scrisoarea era lasata la geam si il astepta pe Mosu' sa vina de la serviciu. Totusi, aceasta disparea uneori abia dupa mai multe zile, spre disperarea copilului care stia ca acest lucru se intampla pentru ca nu a fost cuminte si nu a invatat bine in acel an.
Posta a inlocuit, insa, metodele vechi si pline de farmec, dar a avut grija ca traditia sa fie dusa mai departe. Astazi, milioane de copii ii scriu in fiecare an lui Mos Craciun la adrese special create. Canada, de exemplu