Preşedintele Bursei consideră că pragul de 5% va fi adoptat de Parlament
Pragul de deţinere la SIF-uri va fi majorat de la 1% la 5% din capital, propunere aflată în dezbaterea Parlamentului, care va fi aprobată, foarte probabil, fără modificări, întrucât este oportună în prezent, apreciază preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache (foto). "Se pare că direcţia rămâne de ridicare a pragului de la SIF-uri la 5%. Un prag de 5% în acest moment este mai mult decât rezonabil. Cred că pe soluţia asta se va rămâne, iar lichiditatea va creşte după adoptarea deciziei", a declarat Stere Farmache la un seminar economic organizat la Sinaia, citat de Mediafax.
Chiar dacă piaţa a încorporat o parte din beneficiul majorării pragului de deţinere, odată cu introducerea în Parlament a propunerii de modificare, preşedintele BVB crede că adoptarea finală va duce la o nouă creştere a lichidităţii pe societăţile de investiţii financiare, ceea ce se va reflecta puternic în lichiditatea BVB. El a menţionat că SIF-urile acoperă în jur de 30-40% din lichiditatea zilnică a Bursei, iar în unele zile cele cinci societăţi cumulează chiar mai mult de jumătate din rulajul pieţei de la Bucureşti.
Senatul a aprobat pe 11 noiembrie majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din capitalul social. Proiectul urmează să fie discutat de către Camera Deputaţilor, forul superior care va decide dacă legislaţia pieţei de capital va fi modificată prin majorarea pragului la 5%. Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă la sfârşitul lunii septembrie, în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat, a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din acţiunile SIF-urilor. Proiectul de eliminare a pragului la SIF-uri, elaborat în luna iunie, a fost semnat de 16 senatori şi 3 deputaţi din m