Agenţia France Presse publică astăzi o serie de materiale despre ţara noastră la 20 de ani de la căderea comunismului. Jurnaliştii francezi îşi amintesc despre miile de copii numai piele şi os abandonaţi şi care trăiau în adăposturi insalubre, îngrijiţi de un personal adesea indolent.
Astăzi, relatează AFP, România a reformat sistemul de adopţii. La un orfelinat pentru copiii cu dizabilităţi din Buzău, Vlăduţ de doi ani şi Găbiţa de trei ani sunt înconjuraţi de mai multe educatoare şi asistente într-un salon frumos decorat.
Dacă România numără astăzi în jur de 70.000 de minori abandonaţi, doar 19.000 dintre ei locuiesc în orfelinate. Aproape 45.000 sunt îngrijiţi de asistente maternale sau de părinţi la distanţă, iar restul sunt îngrijiţi în instituţii private.
"Diferenţa este enormă, condiţiile sunt umane şi copiii beneficiază de îngrijire personală. Nu este totul perfect, reforma are nevoie de timp, însă progresul este impresionant", a declarat pentru AFP reprezentantul UNICEF în România.Edmond McLoughney.
AFP scrie şi despre rolul important pe care l-au avut organizaţiile non-guvernamentale şi descriu condiţiile ăn care trăiesc 69 de adolescenţi abandonaţi la Buzău.
Nu ştim adevărul
Jurnaliştii francezi prezintă cronologic evenimentele din 15-31 decembrie 1989, până la instaurarea pluralismului politic în ţara noastră. France Presse scrie şi despre întrebările fără răspuns care continuă să existe în legătură cu revoluţia sângeroasă din România. Nu se ştie încă cine a tras înainte de fuga lui Ceauşescu şi mai ales după.
"După 20 de ani nu cunoaşte adevărul în totalitate, iar fantomele comunismului ne bântuie încă", a declarat Viorel Oancea, primul militar care le-a vorbit revoluţionarilor de la Timişoara, citat de AFP.
Nu este uitată nici Timişoara, primul