Constructorii de locuinţe au ajuns să concureze cu instituţiile de creditare. Sursa: Arhiva EVZ
Creditele de la dezvoltatori necesită mai puţine documente, sunt flexibile, mai uşor de obţinut şi se întind pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.
Programul bancar “Prima casă” însă poate ajunge până la 30 de ani, ratele în euro fluctuează în funcţie de Euribor la trei luni, situat acum la minimumul istoric. În plus, întocmirea dosarului pentru credit este dificilă, şi dacă nu urmează o anumită ordine clientul riscă să rămână fară avansul dat.
Compania Be Igloo, care deţine circa 800 de apartamente, a lansat sistemul rent to buy. „La final, dacă nu îşi pot lua un credit de la bancă sau nu îşi pot vinde apartamentul nou, îşi vor primi banii înapoi”, spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo. Pentru un apartament de două camere, de exemplu, care costă 80.000 de euro, clientul achită un avans de 10%, respectiv 8.000 de euro.
Chiria lunară, timp de cinci ani, poate fi 300 de euro, însă poate fi stabilită de comun acord. Mai rămân 54.000 de euro, care ar putea fi achitaţi cu bani de la bancă sau de la dezvoltator - care acordă finanţare doar pe o perioadă de alţi 5 ani.
“Dacă, la sfârşitul celor 5 ani, cumpărătorul demonstrează că nu-şi permite locuinţa sau că nu poate lua un credit pentru restul sumei şi nu se pot găsi alte modalităţi de finanţare, va primi înapoi cei 10% avans”, spun reprezentanţii Be Igloo.
Un avans de cel puţin 25%
Un sistem de creditare oferă şi compania HL 1, care construieşte ansamblul Delea Veche din Capitală. Clientul plăteşte un avans de minimum 25% pe durata construcţiei, în tranşele dorite de el, până la finalizare, programată în vară pentru prima clădire şi în 2011 pentru întregul proiect.
După preluarea apartamentului, cumpărătoru