Un imobil-unicat în România a fost culcat la pământ pentru a face loc unui bloc. Aceeaşi soartă o vor avea şi alte clădiri-monument. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Un morman de moloz. Atât a mai rămas, în acest weekend, dintr-un imobil situat pe Bulevardul Aviatorilor, nr. 92, în plin centrul Capitalei, şi considerat o adevărată „bijuterie arhitecturală”, unicat în România. Clădirea - proiectată de celebra arhitectă Henriette Delavrancea Gibory, care a mai semnat doar câteva proiecte similare, considerate însă monumente şi conservate ca atare de vecinii noştri bulgari - a fost pusă la pământ de noul proprietar pentru a face loc unui bloc cu patru etaje.
Aceeaşi soartă o vor avea însă şi alte câteva zeci de imobile-unicat din Bucureşti, iar vinovaţi de acest „masacru arhitectural” ar fi oficialii Ministerului Culturii, după cum susţin nu doar reprezentanţi ai Uniunii Arhitecţilor, ci şi cei ai organizaţiilor nonguvernamentale. „Avem doar şase angajaţi care ar trebui să verifice istoricul fiecărui imobil. Iar verificarea unui singur dosar poate dura câteva săptămâni”, se scuză însă Petre Guran, consilierul ministrului culturii, Theodor Paleologu.
Anchetă tardivă, nici un vinovat
Concret, imobilul din Aviatorilor a fost demolat în baza unui aviz semnat de fostul director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu - Bucureşti, PSD-istul Eugen Pleşca. Proprietarul a avut însă şi o autorizaţie de desfiinţare, eliberată de Primăria Sectorului 1.
În plus, deşi a fost înştiinţat încă de pe 3 decembrie de iminenta demolare a imobilului-unicat, Ministerul Culturii a decis să o oprească abia în acest weekend, în timp ce buldozerele puneau la pământ pereţii clădirii. „Pe 11 decembrie s-a emis o hotărâre a ministrului, în care se precizează că, până la cercetarea dosarului, imobilul beneficiază de protecţia legală oferi