Daca pentru majoritatea tarilor europene anul 2009 a reprezentat primul an de criza financiara autentica, pentru Olanda 2008 poate fi tradus drept cel mai dificil an ca urmare a instabilitatii economice. Cel mai mare grup financiar din Norvegia (DNB) si-a restrans activitatea, industria florilor a raportat scaderi drastice ale vanzarilor si rata somajului, desi una dintre cele mai scazute din Europa, a atins un nivel record pentru aceasta tara (3,4%).
Amsterdam, capitala Olandei, are o suprafata de 219 kilometri patrati, dintre care 53 kilometri patrati reprezinta apa. Orasul este traversat de raul Amstel si are peste 1.000 de poduri, dintre care 250 traverseaza canalele din centrul vechi al Amsterdamului.
Cu peste 2 mil. de locuitori (reprezentand zona metropolitana), Amsterdam a avut mereu o populatie mixta, cea mai mare comunitate fiind cea indoneziana. Numai in acest oras se gasesc 75 de restaurante cu specific indonezian. Populatia autohtona reprezinta doar 45% din populatia totala.
“2008 a fost un an foarte greu pentru noi, oamenii erau foarte speriati de criza economica. Tot atunci am atins si cea mai mare rata a somajului – 3,4%. Chiar din ultimii 3 ani oamenii au inceput sa isi reduca cheltuielile. 2009 este un an mai bun, rata somajului a ajuns la 3%, si ne asteptam ca in 2010 sa fie si mai bine”, afirma Richard Caron, ghid in cadrul companiei Holland Palette.
Economia Olandei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,4% fata de trimestrul anterior, avans care semnifica iesirea sa din recesiune, dupa patru trimestre de declin al Produsului Intern Brut.
Salariul mediu pe economie este de 2.000 de euro/luna. Foarte putini angajati din Amsterdam au beneficiat de o marire de salariu in ultimii 2-3 ani, explica Richard Caron.
Potrivit acestuia, principala industrie afectata de criza economica a fost piata florilor, pe fondul sca