KazMunaiGaz a injectat in ultimul an 1,8 miliarde de dolari in grupul Rompetrol pentru a-i asigura necesarul de finantare, avand in vedere ca in perioada Patriciu grupul se baza pe imprumuturile de la banci si atinsese un grad de indatorare foarte mare.
Alibek Zhilbayev, directorul diviziei de trading din Rompetrol, grup controlat acum in totalitate de catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz, da primele indicii asupra modului in care s-ar putea dezvolta pe viitor aceasta activitate care acum aduce circa jumatate din afacerile grupului petrolier.
Zhilbayev, care practic se ocupa de tot fluxul de petrol si de produse petroliere in cadrul Rompetrol, spune ca activitatile de comert ale grupului nu se vor opri aici, existand pe viitor posibilitatea ca acestea sa fie extinse si in domeniul gazelor naturale, al energiei electrice sau al carbunilor. "Este posibil ca pe viitor sa ne extindem activitatile de trading si catre alte produse, cum ar fi gazele naturale, energia electrica sau carbuni. Nu excludem nimic".
Zhilbayev face parte din noua echipa de conducere pe care kazahii au anuntat-o odata cu preluarea in totalitate a grupului petrolier Rompetrol. In vara acestui an, Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol, a decis sa renunte si la pachetul de 25% pe care il mai detinea in cadrul grupului dupa ce in vara anului 2007 vanduse deja 75% din actiuni catre kazahii de la KazMunaiGaz. Valoarea tranzactiei a fost de 1,7 miliarde de dolari.
Logica acestei tranzactii a stat tocmai in ideea de a cupla o companie cu rezerve de hidrocarburi semnificative cu una puternic ancorata pe pietele europene in ceea ce priveste rafinarea si marketingul.
Acum, Zhilbayev, care este prezent in Rompetrol inca din martie 2008, ocupand la acea vreme functia de director operational adjunct, controleaza a doua activitate ca importanta din cadrul Rompetrol, dupa seg