Sedativele, antivomitivele, unele antihipertensive şi chiar tratamentele pentru răceală contraindică şofatul. Anumite pastile scad reflexele, dau somnolenţă şi influenţează timpul de reacţie. Citiţi prospectul tuturor medicamentelor pe care le luaţi înainte de a urca la volan!
Este cunoscut faptul că, înainte de a urca la volan, nu trebuie să consumăm alcool şi nu trebuie să fim obosiţi. Puţini şoferi ştiu
însă că multe medicamente pot afecta capacitatea de a şofa.
Sedativele, tranchilizantele, antihipnoticele, antiepilepticele şi antidepresivele au acest efect nedorit. Ele acţionează asupra sistemului nervos central, inhibând reflexele, gradul de concentrare şi timpul de reacţie.
La aceste medicamente se adaugă şi unele antialergice, cum sunt romerganul, prometazina, ciproheptadina, clemastina sau clorfenilamina. Acestea scad atenţia şi viteza de reacţie. Medicaţia antialcool (disulfiramul) şi cea antivertigo (cinarizina) sunt de asemenea contraindicate celor care vor să urce la volan.
Antivomitivele dau somnolenţă
Metoclopramidul, un antivomitiv (antiemetic) foarte utilizat în România, le poate da şoferilor o stare de somnolenţă, prin urmare nu este indicat înainte de a urca la volan.
„Şi unele antihipertensive mai vechi, cum este rezerpina, pot influenţa capacitatea de a conduce un vehicul. Aceasta nu înseamnă însă că tratamentul trebuie oprit pentru a putea şofa. Întreruperea administrării acestor medicamente nu este indicată. Trebuie mai degrabă să renunţăm la drumul cu maşina", precizează prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
Nu încurcaţi pastilele!
Există şi medicamente pentru răceală care contraindică şofatul. „Unele tratamente conţin, în aceeaşi folie, tablete pentru zi şi pentru s