Cea mai mare eroare care se poate face in perioada urmatoare este ca intre banci, pe de o parte, si companiile de pe piata romaneasca, mai ales din retail, care incep sa cada ca mustele in insolventa, sa survina un razboi.
Din pacate, din ce in ce mai multe luari de pozitie ale unor bancheri de top din Romania se fac pe o nota tot mai inalta: colateralele nu sunt cu adevarat garantii pe piata romaneasca, patronii romani prefera sa-si bage companiile in insolventa decat sa aduca bani in firma.
La randul lor, patroni sau oameni din firmele de consultanta, mai liberi in pozitii, au aratat inca de la inceputul anului cu degetul catre banci ca au majorat nejustificat dobanzile, in special catre persoane fizice, ceea ce a provocat scaderea brusca a consumului.
O serie de citate publicate in acest an in Ziarul Financiar, chiar neatribuite acum pentru a nu atata chiar ZF acest foc, sunt elocvente.
"Bancile au facut vapoare de bani in Romania."
"Bancile au reusit sa acopere scaderea de profituri provocata de constituirea de provizioane din majorarea dobanzilor la clientii buni. De acum urmeaza perioada grea, in acest sfarsit de an, in care economia va intoarce catre banci «cadoul primit», adica majorarea de dobanzi."
"Bancile sunt vinovatul moral pentru actuala criza pentru ca au actionat total neprofesionist. Au intors foaia si au sufocat economia, iar acum ele trebuie sa faca primul pas."
Si daca mai era necesar, ce spunea saptamana trecuta chiar un mare bancher, care este si inalt oficial: "Bancile s-au comportat haotic in toamna trecuta, cand au blocat practic creditarea si au majorat puternic dobanzile, acesta fiind unul dintre factorii principali care au facut ca economia romaneasca sa se contracte mai mult decat se anticipa anul acesta. La dobanzi au sarit calul. Au mers cu dobanzile destul de sus si acum sunt sus".
Caderea