Pretul la care se tranzactioneaza un hectar de teren agricol ajunge in prezent la 2.000 - 3.000 de euro, in functie de calitatea solului si de dimensiunea parcelei, iar in urmatorii zece ani preturile vor continua sa creasca pana vor ajunge la nivelul din alte tari europene, cum ar fi Ucraina, Marea Britanie, Austria sau Franta, unde preturile sunt de trei-patru ori mai mari, spun jucatorii din industrie.
Terenurile agricole din Romania au fost tinta, mai ales in ultimii doi ani, a investitorilor straini (danezi, olandezi, francezi sau portughezi), care au comasat suprafete mici, au creat ferme pe sute sau mii de hectare si au inceput sa produca.
"Cei mai multi cumparatori interesati de pamantul romanesc sunt strainii, iar in ultimul timp a crescut numarul celor care cumpara teren agricol cu scopul de a exploata suprafata. Preturile nu vor mai creste atat de spectaculos ca in 2006-2008, dar evolutia va contina in urmatorii zece ani, chiar daca nu va mai depasi 15 - 20% anual", a declarat pentru ZF Mihai Romaniuc, directorul general al companiei Solproiect, care admite ca anul acesta pretul terenurilor a mai scazut, dar ca din noiembrie si-a reluat trendul pozitiv datorita mai multor tranzactii efectuate in toamna.
Solproiect este o companie cu actionariat austriac, inregistrata din 2003 in judetul Ialomita, care a achizitionat circa 4.000 de hectare de teren agricol in zona de sud a Romaniei. Avand un grad de comasare de 50%, terenul urmeaza sa fie vandut investitorilor interesati de agricultura.
In prezent, compania cultiva 400 din aceasta suprafata, restul fiind arendata unor companii agricole.
Cresteau cu pana la 500% pe an
Daca in perioada 2006 - 2008 pretul terenurilor agricole a crescut intre 100% si 500% fata de anii anteriori, ajungand sa se vanda de la 300 euro/ha, cat era in 2005, la 1.500 - 2.000 de euro in 2007, anul ace