Procedură Curtea Constituţională a validat rezultatul alegerilor după ce a respins contestaţia formulată de social-democraţi. Curtea Constituţională a respins, ieri, solicitarea PSD de anulare a alegerilor şi l-a validat pe Traian Băsescu preşedinte al ţării cu nouă voturi pentru şi zero împotrivă.
Decizia Curţii cu privire la contestaţia înaintată de partidul lui Mircea Geoană a venit la numai câteva ore după ce BEC finalizase renumărarea buletinelor de vot declarate nule.
În urma verificării a reieşit că Traian Băsescu a obţinut 273 de voturi mai mult ca Mircea Geoană şi că din cele 138.476 de voturi declarate nule, 2.247 sunt valabil exprimate. Din acestea 1.260 sunt în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987 au ştampila pe Mircea Geoană.
Din cele 861 de buletine de vot declarate nule la secţiile de votare din străinătate, 91 sunt valabil exprimate pentru Băsescu, iar 19 pentru Geoană.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a pus erorile constatate pe seama "oboselii" personalului din secţiile de votare. BEC a trimis, ieri după-amiază, la Curtea Constituţională documentele referitoare la renumărarea voturilor nule, respectând astfel termenul impus de această instanţă.
Social-democraţii au depus, marţi, la Curtea Constituţională o contestaţie în care cereau anularea scrutinului de la 6 decembrie şi repetarea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor.
Reprezentanţii PSD şi-au argumentat demersul susţinând că a existat "o maşinărie infernală de fraudare" a alegerilor şi că deţin "camioane de probe" în sprijinul contestaţiei.
Geoană îi urează succes lui Băsescu
Fostul ministru de Interne, Dan Nica (PSD), a dat ca exemplu de metode prin care alegerile ar fi fost fraudate votul multiplu, folosirea de CNP-uri false sau exercitarea votului de către persoane decedate.
PSD a depus, miercuri, la Curte, probele î