Comisia Europeană (CE) doreşte ca toate MP3 playerele vândute în Uniunea Europeană (UE), inclusiv iPod-urile, să aibă aceleaşi limite de volum pentru a proteja auzul utilizatorilor. În luna ianuarie va începe o consultare de două luni a tuturor organismelor de standardizare UE, iar o decizie finală va fi luată la primavară. Decizia CE este o consecinţă a rezultatelor unui studiu efectuat anul trecut potrivit căruia până la 10 milioane de persoane din UE riscă un deficit audi
Comisia Europeană (CE) doreşte ca toate MP3 playerele vândute în Uniunea Europeană (UE), inclusiv iPod-urile, să aibă aceleaşi limite de volum pentru a proteja auzul utilizatorilor. În luna ianuarie va începe o consultare de două luni a tuturor organismelor de standardizare UE, iar o decizie finală va fi luată la primavară.
Decizia CE este o consecinţă a rezultatelor unui studiu efectuat anul trecut potrivit căruia până la 10 milioane de persoane din UE riscă un deficit auditiv ireversibil deoarece folosesc zilnic playere audio personale la un volum ridicat.
CE vrea ca playerele audio să fie setate din fabrică la un nivel standard de 85 de decibeli, iar volumul maxim să nu depăşească 100 de decibeli. Experţii CE au găsit pe piaţă playere audio care redau muzica cu 120 de decibeli, echivalentul zgomotului produs de un avion care decolează şi nu exista nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor.
DigitalEurope, organismul care reprezintă industria IT&C salută iniţiativa CE şi este de acord că măsurile de siguranţă trebuie îmbunătăţite, însă, potrivit purtătorului de cuvânt Tony Graziano: „85 de decibeli nu ar fi de ajuns deoarece zgomotul care provine din trafic l-ar acoperi pe cel al playerelor”.
Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protecţia consumatorilor spune că: „ridicarea volulumlui playerelor atunci când ne aflăm pe străzi aglomerate sau în mijloac