An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, în multe din satele Ţării Făgăraşului se organizează Ceata de Feciori. Băieţii merg în ajunul Crăciunului din casă în casă şi vestesc Naşterea Domnului. Acest obicei este unul foarte complex. Reporterii Televiziunii Făgăraş – Antena 1şi ai săptămânalului Bună Ziua Făgăraş vor încerca să vă prezinte, în câteva episoade, acest obicei păstrat din moşi-strămoşi.
Primele pregătiri
Pregătirile pentru ceată încep cu o lună înaintea Crăciunului. Sunt multe de pus la punct, astfel că băieţii care intră în ceată se adună la gazdă şi pun treburile la punct. Vor să păstreze tradiţia aşa cum au primit-o de la înaintaşi şi nimic nu trebuie omis. Găsirea unei gazde, mersul în pădure după lemne şi brazi, dar şi chemarea fetelor în ceată sunt principalele lucruri care trebuie stabilite încă de la început. Băieţilor nu le este greu, mai ales că sunt legaţi de satul natal prin tradiţiile străbunilor. „Ne-am gândit să organizăm şi în acest an ceată pentru că vrem, în primul rând, să păstrăm tradiţia din moşi strămoşi. Ceata este un obicei fără de care sărbătorile de iarnă ar fi lipsite de culoare, ele nu ar diferi cu nimic de alte sărbători. Noi, tineretul, încercăm să ducem mai departe ceea ce au început strămoşii noştri“, ne-a spus Constantin Negrilă, vătaful cetei.
În satul Şercăiţa, gazda cetei de feciori este, de aproape 30 de ani, nenea Urs. „Sunt gazdă de vreo 25 de ani, de când au venit băieţii prima oară să-mi spună să-i las la noi. I-am lăsat, pentru că altundeva nu aveau unde“, ne-a spus Ioan Urs, gazda cetei de feciori.
Dacă au gazdă, următorul pas este mersul în pădure. Băieţii trebuie să aducă mai mulţi brazi, care vor fi puşi atât la poarta gazdei, cât şi la căminul cultural. În acest fel, toţi cei care trec prin sat ştiu că se organizează ceată de feciori.
Fiecare fecior trebuie să aibă şi