Acordarea unui împrumut de 10 miliarde de dolari emiratului Dubai a alimentat apetitul pentru risc al investitorilor de pe pieţele financiare, dar a devalorizat yenul. Preţul petrolului a scăzut pentru cea de a noua şedinţă de tranzacţionare consecutivă. Sursa: Reuters
Dolarul şi euro s-au apreciat în raport cu moneda niponă. În schimb, alte valute, cum sunt wonul sud-coreean şi rupia indiană s-au întărit în raport cu dolarul, însă au pierdut teren faţă de euro.
Leul s-a depreciate pe piaţa interbancară, faţă de referinţa stabilită de BNR, de 4,2477 lei/euro. Moneda naţională a închis şedinţa interbancară de vineri la 4,2610 lei/euro. În această dimineaţă, băncile vindeau euro cu 4,2469 – 4,2569 lei, moneda naţională apreciindu-se uşor faţă de euro pe piaţa interbancară.
Dolarul american era cotat în această dimineaţă la 2,8925-2,9025 lei, în creştere faţă de referinţa BNR, de 2,8774 lei/dolar.
Pe bursa de la New York, barilul de petrol a fost cotat la aproape 69 de dolari, în scădere cu 0,7% faţă de cotaţiile anterioare.
Bursa japoneză şi cea americană au înregistrat creşteri, după anunţul privind acordarea unui împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari emiratului Dubai, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a acestuia. La finele lunii trecute, conducerea emiratului a cerut o perioadă de graţie de şase luni pentru plata datoriilor de 60 de miliarde de lei, după falimentul conglomeratului de stat Dubai World.
Ulterior, liderii din Golf s-au reunit la Abu Dhabi, pentru a găsi o soluţie la criza din Dubai. Un oficial din Abu Dhabi declara că emiratul nu va prelua datoriile vecinului său. Însă, Abu Dhabi a aprobat acordarea unui împrumut de 10 miliarde de dolari către Dubai, în condiţiile în care vechii creditori ai emiratului şi-au angajat déjà executorii judecătoreşti, în vederea