Ionel Popescu s-a infiltrat în taberele germane în 1917, la numai 16 ani. După 40 de ani, comuniştii l-au arestat şi l-au torturat. Fiica lui Ionel Popescu, Amalia Popescu, cere în instanţă despăgubiri de un milion de euro pentru chinurile suferite de tatăl său în închisorile comuniste.
Mii de familii distruse. Durere în care nici măcar lacrimile nu-şi mai găsesc locul. Condamnările cu caracter politic din regimul comunist aduc în prim-plan ororile unor vremuri peste care uitarea nu se va aşeza niciodată.
Poveştile din spatele unei istorii potrivnice ascund însă suflete sfâşiate de durere. Mulţi încă speră să găsească dreptatea pentru părinţii sau bunicii lor ucişi de ororile comunismului.
Amalia Popescu este doar una dintre sutele de persoane care, răsfoind albumul de familie, îşi aţinteşte ochii asupra unor fotografii din care un chip blând zâmbeşte. „E tata. Ion N. Popescu, noi îi spuneam Ionel, cel mai tânăr partizan român din Primul Război Mondial."
Elevul Ionel Popescu, în vârstă de 16 ani, s-a infiltrat, în anul 1917, în taberele armatei condusă de generalul german August von Mackensen şi a fost luptător de gherilă în pădurile Olteniei. După aproape 40 de ani, în 1956, Ionel Popescu a fost arestat de comunişti şi a fost închis aproximativ nouă ani de zile.
Deghizat în femeie
Elevul Ionel Popescu a plecat din pensionul Stranolga, din Craiova, în toamna anului 1916, la îndemnul tatălui său Nicolae Popescu şi al bunicului Mihai Cernăianu.
Tânărul ştia foarte bine limba germană şi a fost folosit, de gruparea ofiţerului Victor Popescu, pentru a se infiltra în taberele germane. Fiind mic de statură, el s-a împrietenit cu plantoanele germane, vedea ce trenuri staţionau şi ce anume transportau.
Deghizat în femeie, Ionel Popescu a fost folosit ca şi curier, pentru a duce informaţii