La Iaşi s-a ajuns să se stea din nou la coadă. Ieri, de la primele ore ale dimineţii, oameni ai muncii din toate categoriile sociale s-au aşezat la rând. Cozi interminabile de cetăţeni s-au înşirat pe dealul Copoului. Mare îmbulzeală a fost la Universitatea "Al.I. Cuza", mai precis în Sala Paşilor Pierduţi. Aici, oamenii s-au rânduit la făină, ulei, pâine, dar şi la muşchiuleţ, banane, butelii, cafea, blugi, ţigări americane, chiar şi la cărţi, produse atât de căutate pe timpul lui Ceauşescu.
Numai că, de această dată, bătrânii echipaţi corespunzător ca să reziste frigului de afară şi tinerii dornici de a face cunoştinţă cu vremurile demult apuse nu au cumpărat nimic, ci au admirat toate aceste produse expuse în cadrul unei manifestări organizate de Universitate - "Sărbătoarea libertăţii". Fiecare produs a fost ales de către o personalitate a vieţii publice din Iaşi sau capitală, la "locul faptei" fiind expusă şi motivaţia alegerii.
În paralel cu această inedită expoziţie la inaugurarea căreia a avut un discurs Vasile Işan, rectorul instituţiei de învăţământ ieşene, Gabriel Liiceanu a ţinut o interesantă prelegere cu titlul "Cum pătrunde spiritul în lume", ambele manifestări făcând parte din seria de evenimente organizate de Universitatea "Al. I. Cuza" cu prilejul împlinirii a 20 de ani de când la Iaşi a avut loc o tentativă de revoltă populară ai cărei iniţiatori au fost câţiva ingineri ieşeni. Aceştia au participat, ieri, în paralel, la o comemorare ţinută la Primăria Iaşi, unde au fost invitaţi şi istorici şi politicieni. În organizarea Universităţii "Al. I. Cuza", expoziţia din Copou, care va putea fi vizitată pe 14 şi 15 decembrie, se doreşte mai mult decât o comemorare a evenimentelor din decembrie 1989.
Într-devăr, "recuzita" vremurilor de atunci s-a păstrat parţial. De exemplu, conferinţa dlui Liiceanu a fost asezonată cu r