Sistemul juridic favorizeaza excesiv debitorul si face practic imposibila pentru banci executarea garantiilor, spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, in prima iesire publica de la debutul scandalului Flamingo, un retailer care a preferat sa intre in insolventa, in conditiile in care avea de rambursat peste 17 mil. euro olandezilor.
"Multe societati romanesti incearca sa evite pe de o parte executarea colateralului, iar pe de alta parte rambursarea sau plata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot sa le mai sustina cu activitatea proprie. In matricea de calcul al riscului pentru o tara conteaza si capacitatea institutionala, legala, de a executa colateralul. Or, la noi sistemul il protejeaza pe datornic si este aproape ostil creditorului", a explicat Negritoiu intr-un interviu acordat Mediafax.
Saptamana trecuta, grupul Flamingo International, al treilea jucator din retailul de electronice si electrocasnice, cu afaceri de 200 de milioane de euro in 2008, a cerut intrarea in insolventa pentru reorganizarea activitatii si pentru a se proteja de creditori.
Grupul avea datorii la banci de 30 de milioane de euro, ING fiind cel mai mare creditor, cu 17,5 milioane de euro. Pe 9 decembrie banca a notificat Flamingo ca va trece la executarea silita a garantiilor, respectiv a stocurilor din magazine.
Negritoiu spune ca practica firmelor de a intra in insolventa va fi o problema pentru banci, care nu s-au mai confruntat in trecut cu astfel de episoade. De altfel, el considera ca 2010 va fi anul adevarului, cand se va vedea cum firmele si bancile isi vor imparti pierderile, dupa ce in 2009 accentul a cazut pe amanarea platilor.
Bancherii arata tot mai multa ingrijorare fata de comportamentul intreprinzatorilor, care aleg cu multa usurinta intrarea in insolventa. Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac, si Patrick Geli