Ucraina a ajuns din nou in centrul atentiei dupa ce a recunoscut ca are nevoie urgenta de un ajutor financiar exceptional de la Fondul Monetar International, care nu de mult a refuzat sa ii mai ofere transele din finantarea acordata anul trecut.
Ucraina face din nou apel la ajutorul FMI, cerand aproximativ 2 mld. dolari (1,35 mld. euro) sub forma de credite de urgenta pentru a putea face fata "unei situatii extrem de dificile", a-si putea indeplini obligatiile externe si a evita pericolul "contagierii" celorlalte state vulnerabile din regiune, scrie Financial Times.
"Urmatoarele trei luni sunt cruciale", a spus Hrihori Nemiria, viceprim-ministrul ucrainean. "Nu este o optiune sa stam si sa asteptam. Costul inactiunii este mai mare decat costul actiunii, iar situatia din Ucraina ar putea contagia si alte state din regiune."
Avertismentul lui Nemiria este menit sa puna presiune asupra FMI, Statelor Unite si Uniunii Europene intr-un moment dificil pentru pietele financiare. Problemele din Dubai - ce au in centru compania Dubai World, una dintre cele mai mari companii de stat, care a cerut amanarea platilor datoriilor pentru o perioada de sase luni - au alimentat temerile privind stabilitatea economiilor emergente.
Criza din Ucraina ameninta Europa de Est
"Ucraina are o importanta mai mare pentru Europa Centrala si de Est decat Dubaiul", este de parere Daniel Daianu, profesor de economie, fost europarlamentar si ministru al finantelor. "Ucraina este mai aproape si in plus ea a primit si asistenta de la institutiile financiare internationale."
O noua criza in Ucraina ar afecta si statele vecine, efectele de contagiune urmand a se face simtite. Intr-un moment in care peisajul european este marcat de incertitudine, problemele din Ucraina nu ar face decat sa agraveze situatia. Increderea investitorilor s-ar evapora, iar acestia si-ar