Sa fie asta sfarsitul lui Ceausescu?, reporterul BBC John Simpson intreaba. Da, raspunde englezul desemnat persona-non-grata de autoritatile comuniste de la Bucuresti in '88. Revolutia romana din 1989 i-au adus lui Dennis Deletant cele “15 minute de faima”. Simpson pregatea inca din primavara lui '89 un reportaj despre atrocitatile petrecute sub regimul ceausist. Dennis Deletant, expertul in Studii Romanesti de la University College of London, i-a fost ancora in Londra pana dupa executarea dictatorului, cand a plecat la Bucuresti cu doua echipe de filmare. Despre decembrie '89 trait de presa britanica, despre generalul Stanculescu si cerinta adresata ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, despre democratia romaneasca si despre alegeri s-a discutat vineri, 11 noiembrie, cu profesorul Dennis Deletant la Fundatia Ratiu din Londra.
"Pentru prima data in istoria regimului comunist roman, o adresa publica a conducatorului pusa in scena fusese intrerupta in plin vazul publicului. S-a dovedit a fi o lovitura fatala, mai intai lui Ceausescu si, mai apoi, intregului sau regim", aminteste politologul britanic Dennis Deletant despre momentul cand Ceausescu a fost huiduit de multime. In luna mai, reporterul BBC John Simpson i-a cerut contacte in Romania pentru un documentar despre masurile draconice austere ale lui Ceausescu si planurile lui de a reduce pana la jumatate cele 14.000 de sate romanesti. John a vrut sa-l ia in Romania, insa Dennis Deletant fusese declarat in decembrie '88 persona-non-grata de catre autoritatile romanesti, pentru criticile publice aduse lui Ceausescu.
"Pe 20 decembrie, dupa adresa publica a lui Ceausescu, monitorizata de BBC, John m-a pus in dificultate, intrebandu-ma: Dennis, sa fie asta sfarsitul lui Ceausescu?"La raspunsul afirmativ al lui Deletant, Simpson a plecat in Romania pentru a documenta evenimentele, lasandu-l pe Dennis ancor