Randamentul mediu al fondurilor private obligatorii (Pilonul II) a fost de peste 16%, iar al fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) s-a plasat la aproape 15% în primele 11 luni ale acestui an. Astfel, profitul net obţinut din contribuţiile colectate de administratorii din Pilonul II s-a ridicat la 212 milioane de lei.
De la implementarea sistemului de pensii obligatorii administrate privat, Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) a virat de 19 ori contribuţiile colectate de la participanţi. Numărul acestora a urcat la 4,88 milioane de salariaţi, din care aproape 4,53 milioane de participanţi sunt activi. Adică, pentru ei a fost virată cel puţin o contribuţie, de la aderare şi pâna în prezent.
Activele nete administrate de cele 12 fonduri active pe piaţă se cifrau, la finele lunii noiembrie, la peste 2,25 miliarde de lei, echivalentul a 527 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Valoarea contribuţiilor virate de către CNPAS a fost de 2,04 miliarde de lei, diferenţa de 212 milioane de lei reprezentând profitul net obţinut prin investirea sumelor colectate de către administratori.
Numărul aderenţilor la Pilonul III este de aproape 25 de ori mai mic, respectiv aproape 184.000 de salariaţi. Cele 13 fonduri active pe piaţă au atras anul acesta 33.000 de participanţi noi.
Valoarea activelor gestionate de administratori pe această piaţă a sporit, faţă de finele anului 2008, cu 128%, până la 192,1 milioane de lei, echivalentul a 45 milioane de euro.
În perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009, randamentul mediu al fondurilor de pensii obligatorii administrate privat a fost de 17,5%, iar cel înregistrat de fondurile de pensii facultative s-a plasat la 14,9%. Astfel, performanţa fondurilor de pensii a fost peste rata inflaţ