Cotidianul economic britanic Financial Times (FT) intreaba intr-un reportaj, publicat la 20 de ani de la caderea comunismului, cine a castigat revolutia din Romania.
O parte importanta a reportajului este ocupata de existenta inca a fostilor "nomenclaturisti" in institutiile statului si de faptul ca acestia conduc in prezent importante afaceri.
Alec Russel, editor al sectiunii de stiri internationale a ziarului, care se afla in Romania cand a inceput revolutia, a realizat o serie de interviuri cu scriitorul Stelian Tanase, pastorul maghiar Laszlo Tokes, fostul colonel al Securitatii Mircea Chirila si George, un fost inginer care si-a indemnat colegii de sectie din Timisoara sa protesteze impotriva regimului communist. Sub titlul "Cine a castigat revolutia?", Russel incearca sa raspunda la una dintre cele mai raspandite intrebari in randul romanilor.
Articolul incepe cu imaginea Timisoarei in ajunul revolutiei, locul unui masacru, unde "autoritatile au curatat strazile de sange pentru a sterge trecutul".
"Revolutiile din 1989 au fost foarte clare atunci. Decenii de diviziuni si temeri de un razboi apocaliptic se incheiasera. Falimentul comunismului, literal si moral, fusese demonstrat. Tiranii fusesera inlaturati, oligarhii indepartati", afirma FT.
"Occidentul si-a jucat rolul in subminarea sovieticilor, dar acest lucru a contribuit putin la caderea comunismului european", scrie ziarul.
"Acesta a fost anul marilor aniversari - 70 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 60 de ani de la aparitia Republicii Populare Chineze, 30 de la Revolutia iraniana, 20 de la revolta din Piata Tienanmen. Dar una a fost cea mai importanta: 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului", mai scrie Alec Russel.
"Numai comunistii reformati au putut conduce tranzitia in Romania"
Alec Russel scrie in articolul sau si despre