Cazul micuţului găsit într-un ţarc pentru câini arată că legea în domeniul Protecţiei Copilului nu se aplică, deşi respectă normele UE.
Situaţia băieţelului de 3 ani, abandonat de familie în ţarcul pentru câini din Parcul Plumbuita, din sectorul 2 al Capitalei, ar fi putut fi evitată dacă asistenţii sociali ar fi aplicat legea. Aşa susţin nu doar reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), ci şi cei ai organizaţiilor nonguvernamentale din domeniu.
Potrivit acestora, cazul micuţului nu este singular şi readuce în discuţie problema legislaţiei şi a modului în care autorităţile înţeleg să aplice normele în vigoare.
Concluzia: avem o lege bună, care respectă toate convenţiile in ternaţionale, însă aceasta nu se aplică - aşa cum se întâmplă, de altfel, în multe alte domenii în România.
De aceea, o soluţie ar fi înăsprirea legii doar în privinţa sancţiunilor ce ar trebui aplicate asistenţilor sociali, care „doar se fac că supraveghează familiile cu probleme”, după cum subliniază Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei „Salvaţi Copiii”.
A doua şansă pentru mamă
„Legea nu trebuie modificată, pentru că e destul de cuprinzătoare. Trebuie doar să fie pusă în aplicare de profesionişti. Aceştia trebuie să-şi dea seama când e necesară, spre exemplu, ordonanţa preşedinţială, prin care un copil poate fi scos dintr-o familie care îi pune în pericol viaţa, chiar dacă părinţii se opun”, explică Elena Tudor, director de monitorizare la ANPDC.
Aceasta este însă de părere că situaţia micuţului de 3 ani, abandonat săptămâna trecută pentru a doua oară, ar fi trebuit monitorizată mai atent. Cu atât mai mult cu cât asistenţii sociali ştiau încă din vara acestui an că mama copilului urma să nască în această lună, băieţelul urmând să rămână fără