Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi Interights au înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului o plângere în numele a cinci pacienţi decedaţi la Poiana Mare în 2004. În România, toate anchetele demarate în urma deceselor de la Spitalul de Psihiatrie s-au încheiat cu NUP.
Cazurile celebre ale oamenilor decedaţi în condiţii suspecte la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare au intrat de vineri în atenţia CEDO. Potrivit unui comunicat de presă remis de CRJ, organizaţia neguvernamentală a recurs la plângere după ce în anchetele derulate de-a lungul timpului în cazul pacienţilor morţi la Poiana Mare, nimeni nu a fost găsit vinovat. Potrivit reprezentanţilor CRJ, instanţele româneşti nu au făcut dreptate în aceste cazuri, anchetele fiind tergiversate sistematic şi încheindu-se mereu cu neînceperea urmăririi penale.
Georgiana Pascu, Program Manager în cadrul CRJ, a povestit cum a decurs din 2004 şi până în prezent investigaţia ONG-ului. „CRJ a solicitat încă din februarie 2004 Parchetului General şi celui de la Dolj începerea unor investigaţii în aceste cazuri. Deşi decesul într-o astfel de unitate este considerat din prima suspect, nu au fost făcute niciodată autopsieri sau necropsii. Anchetele au fost tergiversate şi nimeni nu a fost găsit vinovat“, a spus Pascu.
Potrivit acesteia, deşi centrul a atacat în instanţă soluţiile date de parchete, doar într-un singur caz, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, organizaţiei i-a fost recunoscută calitatea procesuală, adică dreptul de a face plângere în numele pacienţilor.
Luptă în numele morţilor
În cele din urmă, exasperaţi de lipsa de reacţie a autorităţilor române, reprezentanţii CRJ au hotărât să meargă mai departe, la CEDO. Au fost alese cinci cazuri, „patru femei şi un bărbat care sufereau de diverse probleme de sănătate mintală şi care au petrecut perioade lungi