* Direcţia Veterinară s-a dotat cu două asomatoare, dar nu primeşte cereri de asistenţă de la crescători, deşi operaţiunea este gratuită * până acum, brăilenii au preferat să-şi sacrifice porcii în stil tradiţional * medicii veterinari îi aşteaptă, totuşi, să facă examenul trichineloscopic al cărnii, înainte de a o consuma * fiecare medic de circumscripţie este liber să stabilească preţul examinării, după cum consideră de cuviinţă * la Brăila, se percep 7 lei
Impasibili la recomandările Uniunii Europene, brăilenii preferă să-şi sacrifice porcii în stil clasic. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila s-a dotat cu două asomatoare, pe care le poate pune la dispoziţia oricui solicită acest lucru. Până acum, însă, niciun brăilean nu s-a arătat interesat să reducă stresul porcului crescut pentru masa de Crăciun, înainte de a-i aplica lovitura fatală. "Crescătorii pot cere asistenţă la sacrificarea animalelor, iar un medic veterinar se va deplasa la domiciliul solicitanţilor, cu un asomator. Operaţiunea este gratuită. La nivelul municipiului Brăila, dispunem de două astfel de aparate, dar deocamdată nu am primit nicio cerere. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că cele mai multe tăieri se fac în săptămâna de dinaintea Crăciunului, deci ar mai fi timp pentru solicitarea asomărilor", ne-a declarat Nicu Trifan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Acesta a precizat că nu cunoaşte exact câţi dintre medicii veterinari de circumscripţie din mediul rural s-au dotat cu asomatoare şi dacă au primit vreo cerere pentru folosirea lor. "Din informaţiile pe care le am, nu prea s-au mai luat astfel de instrumente, fiindcă sunt destul de scumpe, preţul unuia situându-se în jurul valorii de 3.000 de lei bucata", a precizat Nicu Trifan.
Dacă asomarea nu prea are succes, veterinarii speră, totuşi, că vor fi solic